Türkiye Sandığa Gidiyor: Oy Kullanma Rehberi 10 Adımda
- Oy Kullanma Yeri Nasıl Öğrenilir? Seçmenler, oy kullanacakları yerleri YSK'nin internet sitesi, e-Devlet kapısı, mobil uygulama veya çağrı merkezi üzerinden öğrenebilirler. Seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu değildir.
- Görüntü Kaydedici Cihazlar Yasak Mı? Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi cihazlarla oy verme yerine girmek yasaktır. Bu cihazlar oy verme işlemi bitene kadar sandık kuruluna bırakılmalıdır.
- Yeni Evlenenlerin Durumu Kimliğini değiştirmeyenler, evlenme cüzdanıyla oy kullanabilirler.
- Katılımcı Siyasi Parti Sayısı Seçimlere toplamda 34 siyasi parti katılacak. Partilerin sıralaması belirli renklerle belirtilmiştir.
- Büyükşehir Belediyesi Sınırlarında Oy Kullanma Büyükşehir belediyesi sınırlarında yaşayan seçmenler, büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık için oy kullanacaklar.
- Büyükşehir Dışı İller ve Köylerde Oy Verme Büyükşehir dışı illerde ve köylerde, il genel meclisi üyeliği, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği ve muhtarlık için oy verilecek.
- Oy Pusulalarının Zarfa Konulması Seçmenlere 4 farklı renkte oy pusulası verilecek ve bu pusulalar tek zarfa konulacak. Oy verme işlemi "TERCİH" veya "EVET" mührüyle yapılacak.
- Oy Verme Saatleri Oy verme saatleri, illerin coğrafi konumuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bazı illerde oy verme saatleri 07.00-16.00, diğerlerinde ise 08.00-17.00 olacaktır.
- Oyların Sayılma Sırası Büyükşehirlerde büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık oyları, diğer illerde ise belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık oyları sırasıyla sayılacaktır.
- Seçim Günü Yasaklar Seçim günü içki satışı, eğlence yerlerinin faaliyetleri, silah taşıma ve yayınların içeriği üzerinde bazı kısıtlamalar olacaktır. Ayrıca, seçim günü oy sayım işlemleri, iftar saati dahil olmak üzere kesintisiz devam edecektir.